Brieven boven water

Derk Bolt reist naar Suriname, op zoek naar nazaten van Jetje, een Surinaamse vrouw die eind achttiende eeuw een hartstochtelijke relatie had met kapitein-luitenant-ter-zee Krafft in dienst der Verenigde Nederlanden.

Wanhoop
Als Krafft op een dag naar Nederland terug moet keren, is Jetje de wanhoop nabij. In een brief die ze Krafft in 1795 schrijft trekt ze alle registers open en maakt ze haar verdriet, pijn en wanhoop zeer invoelbaar.

Prachtige brief
'Voel toch een beetje wat mijn ziel voor u voelt', smeekt ze hem in de prachtige brief, die hij echter nooit onder ogen kreeg en die nu, tweehonderd jaar later wordt geopend. De brief die Jetje schreef, is doortrokken van hartstocht en liefdesverdriet. 'Lieve, och, voel toch een beetje wat mijn ziel voor u voelt van binnen. Dikwijls roep ik uit "Jetje, o, Jetje, wat ben je toch begonnen". O God 't is te laat bedacht.' Het spijt Jetje dat ze zich zo gegeven heeft in de liefde. 

Liefde tot leven brengen
Krafft heeft Jetjes brief nooit onder ogen gehad en de twee geliefden hebben elkaar ook nooit meer ontmoet. Maar Brieven Boven Water brengt hun liefde twee eeuwen later toch weer even tot leven. Derk Bolt duikt samen met een verre verwante van Krafft in zijn geschiedenis. Wie was hij, wat is er van hem geworden? Is hij ooit nog teruggegaan naar Suriname?

Doede Star
Doede Star wordt halverwege de 17e eeuw als twaalfjarige jongen door zijn zeer strenge vader naar Spanje gestuurd, om daar zijn opvoeding te voltooien. Jaren later betuigt de jongen in een brief vanuit Spanje spijt over zijn gedragingen: hij wil graag terug. Hij heeft op dat moment al gediend in het Spaanse en in het Portugese leger.

Michiel de Ruyter
Brieven Boven Water onderzoekt anno 2012 samen met twee nakomelingen van Doede of hem dat gelukt is. Wat zijn verhaal extra interessant maakt is dat Doede’s vader een belangrijke functie vervulde, direct onder de fameuze zeeheld Michiel de Ruyter.

J a v a S c r i p t staat waarschijnlijk uit!

Deze website maakt gebruik van J a v vS c r ip t, onder andere voor het afspelen van video’s. Het lijkt erop dat J a v aS cr i pt uit staat, waardoor de site niet optimaal werkt.

Lees hier hoe je J av a Sc r i p t aan kunt zetten.